Bina Temel Hafriyatı


Bina temel hafriyatı, yapım projesinin ardından inşaat işine başlanırken kazılan temelden çıkan toprak ve diğer malzemelerdir. Büyük iş makineleri ile kazılan temelden yapısına göre farklı toprak türleri çıkabilmektedir. Eski inşa alanlarında veya yıkılan binaların yerine yapılacak inşaatlarda toprak ile birlikte molozlar da hafriyat olarak, büyük iş makineleri tarafından çıkarılmaktadır.

Temel, binanın ana unsurlarından biri olduğu için düzenli açılması, teknik olarak hata içermemesi ve çıkarılan hafriyatın anlık olarak taşınması gerekir. Temelin tekrar dolmaması için, hafriyatın yağışa maruz kalarak kaymaması ve inşaat alanını yeniden doldurmaması için gerekli araçlarla sahadan uzaklaştırılması faydalı olacaktır. Temelden çıkan her türlü hafriyatın döküm alanı olarak belirlenmiş yerlere araçlarla taşınması ya da dolgu alanı olarak tahsis edilmiş yere dökülmesi işlemi bu kapsamda yapılmaktadır.

Şantiye alanlarında görevli mühendisler ve yetkili diğer yöneticiler tarafından temel açılmaya başlamadan önce hafriyatın nasıl taşınacağı ve nereye döküleceği kararlaştırılmalıdır. Temel alanının belirlenmesi ve kazıya başlanması proje esası üzerinden yürütülür. Bu yüzden öncesinden gerekli etütlerin yapılması, kazı alanının uygun şekilde derinleştirilmesi ve çıkacak hafriyatın taşıma planlaması yapılmak zorundadır.

Hafriyat Temel Kazı - Yaşar Hafriyat

Bina Temel Kazısı

Bina temel kazısı, inşanın en önemli aşamalarından biridir çünkü bu işlem yapılmadan bina yükselemez. Sağlam ve dayanıklı olması, tüm deprem yönetmeliklerine uygun yapılmasına bağlıdır. Kazı yapılacak alanın çevresinde araçların yaklaşabileceği, derinliğe inebilecekleri ve çıkabilecekleri alanların oluşturulması gerekir. Temel açma her zaman çevresi boş arsalarda veya şehir dışında yapılmamaktadır. Özellikle kentsel dönüşüm olan yerlerde iki binanın ortasındaki bina yıkılabilmekte, yerine yeniden temel açma işlemi yapılabilmektedir. Bu yüzden bina temel kazısı yapılırken çevre güvenliğinin alınması, çevredeki binaların veya mevcut diğer yapıların zarar görmesinin önlenmesi gerekir.

Bu planlama içerisinde hafriyatın nasıl taşınacağı, hangi araçlarla nakledileceği, nereye götürüleceği, hangi alana döküleceği gibi unsurlar belirlenmelidir. Kazı sırasında sadece çevredeki yapıların değil alt yapıların da zarar görmemesine dikkat edilmelidir. Şehir içinde yapılan kazılarda alttan geçen su, elektrik, doğalgaz ve telekomünikasyon hatlarının hasar almamasına özen gösterilmelidir. Hafriyatı taşırken de olası tozlanma veya dökülme eylemine karşı çeşitli sulama veya temizleme tedbirlerinin alınması öncelikli olmalıdır.

Bina Temel Kazısı Hafriyat - Yaşar Hafriyat

Bina Temel Hafriyatı Nasıl Yapılır?

Bina temel hafriyatı yapılırken projeden ayrılmamak ve teknik kaidelerden uzaklaşmamak önerilir çünkü binanın yapım işinin devamı için, ortada engel teşkil edecek tüm malzemelerin kaldırılması, temizlenmesi ve taşınması istenir. Günümüzde insan eliyle açılan küçük yapıların temelinden, büyük iş makineleri ile açılan devasa yapıların temeline kadar birçok yöntemle hafriyat çıkarılmaktadır. Yapılan kazılarda bitişik binaların zarar görmemesi öncelik olarak alınarak hafriyat çıkarılır.

Yıllar önce yapılan binaların teknolojiden yoksun olarak inşa edilmiş olması, özelilikle kentsel dönüşüm amacıyla yıkılacak ve yeninde yapılacak binaların temelinde çeşitli problemlerle karşılaşılmasına neden olmaktadır. Bu da hafriyatın çıkarılmasının zorlaşmasına sebebiyet verir. Özelikle yapılan kazıda bitişikteki binanın zarar görme ihtimali ortaya çıkarsa tüm işlemler durdurulur ve çözüm yolları konusunda uzmanlarla işbirliği yapılır.

Sert bir zemini kazarak hafriyat çıkarmak, bu hafriyatın büyük taş ve kaya kütlelerinden oluşması, taşınırken risk içermesi, dökerken içereceği riski düşündürmektedir. Kazım yapılan alandan çıkan toprak parçalarının kepçeler aracılığıyla kamyonlara doldurulması, alandan deneyimli sürücüler ile uzaklaştırılması işlemleri alan şeflerinin koordinesinde gerçekleştirilir.

Bina Temel Hafriyatı Nasıl Yapılır? - Yaşar Hafriyat

Bina Temel Hafriyat Fiyatları

Bina temel hafriyat fiyatları çalışılacak firma ile yüklenici firma veya diğer nitelikteki müşteriler ile istişare edilerek belirlenmektedir. Elbette işin teknik yönü de mevcuttur ve çıkan hafriyatın metreküpünü hesaplamak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Hafriyat fiyatlamasında çalışılacak alanın boyutları, toprağın cinsi ve çıkarılacak malzemenin miktarı belirlenerek değerlendirilir. Ödeme koşulları ve seçenekleri ile ilgili ise yetkili firma ile görüşülmesi uygun olmaktadır.

Hafriyat çalışmasının ne kadar süreceği, projelendirmesinin nasıl yapılacağı, hangi iş makinelerinin kullanılması gerektiği gibi iş detayları yetkili firma uzmanları tarafından belirlenmektedir. Zemin yapısına göre güçlü makineler seçilebilir. Hafriyat için gerekli olan ruhsatlandırma işlemi de maliyeti etkiler. Çalışacak araçların güvenliği için temel kazılarına yeterince derinliğe inebilecek yollar ve alanlar düzenlenir.

Hafriyatın taşınması için gereken araçların ne kadar yol kat edeceği, ne kadar yük taşıyacağı, hafriyatın yüklenici firma tarafından kullanılıp kullanılmayacağı, üzerinde durulması gereken önemli konular olmaktadır. Bu yüzden hafriyat çalışmalarına başlamadan önce tüm tetkiklerin yapılması, zeminin incelenmesi, araçların belirlenmesi gibi teknik detaylar tamamlanmalıdır.

Bina Temel Hafriyat Fiyatları - Yaşar Hafriyat

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Yaşar Hafriyat
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Atatürk Cd. No:8, Bağlar, 34209 Bağcılar/İstanbul
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.